A mészfesték - Fessünk természetes anyagokkal!

A természetes kötőanyagú festékek iránt egyre nagyobb az igény. Mindannyian szeretnénk egészségesebb környezetben élni, tisztább levegőt belélegezni, természetes anyagokkal festett falak között tölteni napjainkat. 

Hogy lehet egy festék természetes?

Sok évvel ezelőtt még nem léteztek mestreséges kötőanyagok, csak a természetben előforduló alkotóelemekből tudtak festéket készíteni. Ilyen volt a mész, ami manapság a reneszánszát éli.
A hagyományos oltott mész, mint festék ma is létezik, de a kopással szembeni csekély ellenálló képessége és nehezebb felhordhatósága miatt egyre inkább a háttérbe szorul. A természetes kötőanyagú festékekre azonban továbbra is szükség van, sőt, egyre nagyobb irántuk az igény. Mindannyian szeretnénk egészségesebb környezetben élni, tisztább levegőt belélegezni, természetes anyagokkal festett falak között tölteni napjainkat. Erre nyújt megoldást az úgynevezett mészfesték.

Mi is az a mészfesték?

Leegyszerűsítve, tulajdonképpen egy oltott mész, amit megfelelő adalékokkal feljavítanak a jó takaróképesség és kopásállóság érdekében. Ezzel egy olyan festéket kapunk, ami természetes mész kötőanyagú, jó pára- és légáteresztő, hasonló kopásállóságú, mint a diszperziós társaik, fertőtlenítő hatású, és megóvja egészségünket.

  • A felhordása is lényegesen leegyszerűsödött a hagyományos meszeléshez képest, teddy hengerrel könnyen feldolgozhatók.
  • A mészfesték alkalmas korábban meszelt felületek átfestésére és új, még festetlen felületek bevonására is.
  • Munka közben érezni a jellegzetes mész-illatot, ami természetesen a száradás után teljesen megszűnik.
  • Létezik beltéri illetve kültéri változata is, ez utóbbi a magasabb igénybevételek miatt több adalékot tartalmaz.


Ha ilyen jó a mészfesték, miért gyártanak még mindig diszperziós, latex, szilikon, vagy egyéb mesterséges alapanyagú falfestékeket?
Nem szabad elfelejtenünk, hogy a mészfesték alapja a mész, ami nagyon sok alaptulajdonságát meghatározza a terméknek.

  • A természetes anyagok, így a mész is „lélegeznek”. Magas páratartalom esetén felveszik a környezeti nedvességet, szárazabb időben ezt leadják. Emiatt a mészfestékkel bevont felületek esős időben (a párafelvétel miatt) csekély mértékben megváltoztatják a színüket, foltosodás jelentkezik felületükön, ami a nap kisütése, a normál páratartalom visszaállása esetén megszűnik. 
  • További problémát jelent a mész színezhetősége. A lúgos kémhatás miatt a mész megmarhatja a belekevert színező pasztát, ami elsősorban az erősebb tónusok esetén jelent problémát. Pasztell árnyalatokban tökéletesen keverhető. 
  • Mivel a mész önmagában gyenge kötőanyagnak számít, nem szabad abban a hitben élnünk, hogy a kopásállósága elérheti egy pl. latexfesték tulajdonságait, ami akár nedves dörzsölést is jól tűr. Az adalékanyagokkal lényegesen feljavítható, de így is csak a száraz törlést bírja, emiatt gyakoribb átfestést is igényel.

 

Mindent összegezve, a mésszel bevont felületek megőrzik egészségünket, természetes, és fertőtlenítő hatásúak, könnyen kezelhetők, de több gondoskodást is igényelnek. Használatukkal viszont valóban egészségesebb környezetben élhetünk.

Blog cikkek

Újdonságok

Glettelő henger

Glettelő henger

Minden típusú glett felhordásához. Jelentősen meggyorsítja a munkát. 

Cikkajánló

A hó és jég okozta hibák kijavítása

A téli időjárás, a csúszós, jeges felületek sózása erősen megviseli az anyagokat (feltöredezik a beton, a lépcső) elcsúfítva a környezetünket. Ezek gyors kijavításában igyekszünk segítséget nyújtani.

Kőburkolatok, fa teraszok állagmegóvása

Újra reneszánszukat élik a természetes építőanyagok, ezért nagy az igény a kő, fa építőanyagok természetes szépségének megóvására, tartós épségük biztosítására.

Konyha-, egyrétegű- és folttakaró festék


Az elmúlt években a gyártók egyre több olyan festéket fejlesztettek, melyekkel speciális felhasználási területeket céloztak meg.