Fa kerti bútorok, teraszok olajos kezelése


A kertben, szabadtéren elhelyezett faszerkezet, kerti bútor védelmet igényel.

A mindennapi használattól a fa elkoszolódik, az eső áztatja, a nap kiszívja, kiégeti és elszínezi. A kezeletlen fa elhasználódik, egyre csúnyábbá vagy akár használhatatlanná válik. Hogy sokáig örömünket leljük kerti bútorainkban meg kell óvnunk az időjárás viszontagságaitól.

A fakezelő olajok a „legtermészetesebb” védelmezői a fának
Használatával a felület szennyeződéstaszítóvá és vízlepergetővé válik. A természetes gyantaolajokkal kezelt fa lélegzik, a bevonat rugalmas és páraáteresztő, nem repedezik, nem pereg le, és szabályozza a fa természetes párafelvevő képességét.

Az olaj használata a már kiégett, megszürkült fa színét is felfrissíti, kiemeli a fa természetes karakterét és védi a fát a nap erős UV- sugárzásától.

A fakezelő olajokkal minden tiszta, száraz, zsírmentes, nedvszívó faanyag bevonható, mint például kerti bútorok, hinták, lugasok, korlátok.

Fa járófelületek, teraszok esetén a magasabb kopási igénybevétel miatt oldószer tartalmú olaj, vagy terasz lazúr használata javasolt. Ezek általában csúszásgátló adalékot tartalmaznak, így nedves állapotukban is biztonságosan járhatók.

Hogyan használjuk?
A természetes fakezelő szerek a korábban hasonlóan olajozott felületekre közvetlenül felvihetők. A festett, lakkozott fa esetén azonban a korábbi bevonat eltávolítása után lehet csak megkezdeni a munkát. 
Az olaj legegyszerűbben ecsettel, vagy tiszta, nedvszívó rongydarabbal hordható fel a felületre. Az olaj száradása előtt (kb. a felhordást követő 10-20 perc múlva) a fa felületéről a be nem szívódott olajat puha ronggyal el kell távolítani, illetve a fába bedörzsölni. Amennyiben az olajjal történő kezelés közben észleljük, hogy a fa pillanatok alatt elszívja felhordott mennyiséget, még a száradás előtt ismételjük meg a műveletet, a továbbiakban pedig  növeljük a felhordott mennyiséget.

A fakezelő olaj alkalmazása bútorok, korlátok, játékok, látszó faszerkezetek esetében egy rétegben szükséges, de nagyobb igénybevételnek kitett felületeknél a száradást követően ajánlott még egy réteg bedolgozása.

Felújító kezelés

A fakezelő olajjal bevont felületeket az igénybevételnek és az elhasználódásnak megfelelően (általában évente egyszer) időben fel kell frissíteni. A felület tisztításához speciális lakk- és lazúrtisztítót, a felújításhoz pedig fakezelő olajat kell használni. A felújítás egyszerű, olajos ruhával való egyszeri áttörlést jelent.
A felújító kezelést ajánlott már a kerti szezon után, ősszel elvégezni, így az olaj a következő szezonra tökéletesen kiszárad, nem friss és érzékeny bevonattal kerül ki a bútor a napra. Amennyiben ezt elfelejtettük, akkor a munkát tavasszal végezzük el és hagyjuk száraz időben, szabad levegőn a mielőbbi száradás érdekében.

A fakezelő olaj ideális választás, ha a fát úgy szeretnénk megvédeni, hogy minél természetesebb megjelenésű maradjon, ezért cserébe ápolásként kész vagyunk évente egyszer olajos ruhával áttörölni.

Blog cikkek

  • Pentart Táblafesték A táblafestéket festheted falakra, fa tárgyakra, de papírra is. Aztán írj rá egy kedves üzenetet. Ha meguntad a feliratot, könnyen letörölheted.
  • Falpenész a házban Egyes szobák sarkaiban és a fürdőszobában falpenész jelent meg. Hogy szüntessem meg ezt?
  • Hogyan dolgozzunk egyrétegű falfestékkel? Évek óta töretlen az egyrétegű falfestékek sikere. Népszerű, mert divatos, készre kevert színekben kapható, és mert különösebb szaktudás nélkül, gyorsan lehet vele színesebbé varázsolni a lakást. A tökéletes eredményhez azonban egy-két apróságot fontos szem előtt tartani.

Újdonságok

Festő gólyaláb

Festő gólyaláb

Létra helyettesítő gólyaláb festőknek, gipszkartonozóknak. Gletteléshez, élvédőzéshez, bandázsoláshoz. 

Cikkajánló

A hó és jég okozta hibák kijavítása

A téli időjárás, a csúszós, jeges felületek sózása erősen megviseli az anyagokat (feltöredezik a beton, a lépcső) elcsúfítva a környezetünket. Ezek gyors kijavításában igyekszünk segítséget nyújtani.

A mészfesték - Fessünk természetes anyagokkal!

A természetes kötőanyagú festékek iránt egyre nagyobb az igény. Mindannyian szeretnénk egészségesebb környezetben élni, tisztább levegőt belélegezni, természetes anyagokkal festett falak között tölteni napjainkat. 

Kőburkolatok, fa teraszok állagmegóvása

Újra reneszánszukat élik a természetes építőanyagok, ezért nagy az igény a kő, fa építőanyagok természetes szépségének megóvására, tartós épségük biztosítására.