Lefestettem a fakerítést és beszürkült. Miért?

Gondosan megcsiszoljuk, lealapozzuk majd lazúr festékkel bevonjuk a fából készült kerítést, vagy bármilyen kültéri fa felületet. Sok munka van mögöttünk, de megérte! Mire azonban eldicsekedhetnénk barátainknak, ismerőseinknek, hogy milyen szép munkát végeztünk, érdekes szürkés, feketés foltok jelennek meg a fa felületén, vagy egy kisebb eső egyszerűen csak lemossa munkánk gyümölcsét. És értetlenül állunk a probléma előtt…

A fában rejlő járulékos anyagok

A fa, mint természetes anyag, egy élő szerkezet. Különféle járulékos anyagokat tartalmaz, mint például a csersav, a gyanta illetve a víz. Ezen kívül rugalmasan alkalmazkodik a levegő páratartalmához, azaz száraz időben a fa is elpárologtatja a benne lévő nedvességet, esős időben beszívja magába. Amikor egy natúr fára bármilyen festék bevonatot rakunk, hirtelen kisebb-nagyobb mértékben korlátozzuk a természetes légzését. Ekkor az előbb említett járulékos anyagok elkezdenek „mozogni”, és kijönnek a fából, károsítva ezzel a fa felületén lévő bevonatot.

Mit okoznak a járulékos anyagok?

Leggyakrabban a járulékos anyag kiválását a fa felületén feltűnő fekete pöttyök, foltok formájában vehetjük észre. Olyan, mintha a lazúr festék alatt bepenészesedett volna a felület. Sokszor előfordul, hogy a kiválás helyén hólyagok formájában felpattogzik a bevonat, vagy megváltoztatja a színét (besárgul), de a magas csersav tartalmú fajtáknál (ilyen pl.: az akác, tölgy is) lehetséges, hogy egy párás időben egyszerűen lefolyik a felületről a festék.

Mivel védekezhetünk?

A megfelelően kiszárított, jó minőségű fából a járulékos anyagok csak nagyon extrém körülmények között oldódnak ki. Sajnos, a mai felgyorsult világunkban nehezen szerezhető be kellően kiszárított fa, és ennek ellenőrzése is csak speciális műszerekkel (fa nedvességmérő) végezhető el. Így marad a festés előtti felületkezelés.

  • A kereskedelemben már számos, erre a problémára megoldást nyújtó termék, úgynevezett szigetelő alapozó létezik. Ezen előkezelő anyagok megkötik a fában lévő járulékos anyagokat és megakadályozzák azok kioldódását.
  • Nem tartalmaznak faanyagvédőszert, így a kezelés megkezdése előtt a rovarok, gombák elleni védelmet meg kell oldani (pl.: Xylamonnal).
  • Ezt követően a felületre felhordva, majd a száradási időt kivárva vizsgálni kell az eredményt. Ha látunk bármiféle kicsapódást, azt el kell távolítani finom csiszolással, majd még egy réteg szigetelő alapozót felhordani. 
  • Ha végeztünk, jöhet a végső bevonat.

A szigetelő alapozóknak két fajtája létezik.

  1. Az egyik jellegénél fogva kizárólag zománcfesték alá használható, mivel maga az alapozó már eleve egy fedő réteget képez a felületen.
  2. A másik (és természetesen ez jóval drágább) színtelen anyag, ez használható lazúrfestékek alá is.

A fa járulékos anyag tartalma függ a fa fajtájától (pl.: az akácnak magas a csersav tartalma, a fenyőnél a gyantával vannak problémák), a kiszárítás minőségétől. A fa víztartalma pedig az időjárási körülményektől illetve a tárolástól. Nem mindegy, hogy az előbbiek függvényében milyen bevonatrendszert alkalmazunk.

Érdemes tehát kikérni szakember véleményét, és sok bosszúságtól megkíméljük magunkat.

Blog cikkek

Újdonságok

Glettelő henger

Glettelő henger

Minden típusú glett felhordásához. Jelentősen meggyorsítja a munkát. 

Cikkajánló

A hó és jég okozta hibák kijavítása

A téli időjárás, a csúszós, jeges felületek sózása erősen megviseli az anyagokat (feltöredezik a beton, a lépcső) elcsúfítva a környezetünket. Ezek gyors kijavításában igyekszünk segítséget nyújtani.

A mészfesték - Fessünk természetes anyagokkal!

A természetes kötőanyagú festékek iránt egyre nagyobb az igény. Mindannyian szeretnénk egészségesebb környezetben élni, tisztább levegőt belélegezni, természetes anyagokkal festett falak között tölteni napjainkat. 

Kőburkolatok, fa teraszok állagmegóvása

Újra reneszánszukat élik a természetes építőanyagok, ezért nagy az igény a kő, fa építőanyagok természetes szépségének megóvására, tartós épségük biztosítására.