Fa kerti bútorok, teraszok olajos kezelése


A kertben, szabadtéren elhelyezett faszerkezet, kerti bútor védelmet igényel.

A mindennapi használattól a fa elkoszolódik, az eső áztatja, a nap kiszívja, kiégeti és elszínezi. A kezeletlen fa elhasználódik, egyre csúnyábbá vagy akár használhatatlanná válik. Hogy sokáig örömünket leljük kerti bútorainkban meg kell óvnunk az időjárás viszontagságaitól.

A fakezelő olajok a „legtermészetesebb” védelmezői a fának
Használatával a felület szennyeződéstaszítóvá és vízlepergetővé válik. A természetes gyantaolajokkal kezelt fa lélegzik, a bevonat rugalmas és páraáteresztő, nem repedezik, nem pereg le, és szabályozza a fa természetes párafelvevő képességét.

Az olaj használata a már kiégett, megszürkült fa színét is felfrissíti, kiemeli a fa természetes karakterét és védi a fát a nap erős UV- sugárzásától.

A fakezelő olajokkal minden tiszta, száraz, zsírmentes, nedvszívó faanyag bevonható, mint például kerti bútorok, hinták, lugasok, korlátok.

Fa járófelületek, teraszok esetén a magasabb kopási igénybevétel miatt oldószer tartalmú olaj, vagy terasz lazúr használata javasolt. Ezek általában csúszásgátló adalékot tartalmaznak, így nedves állapotukban is biztonságosan járhatók.

Hogyan használjuk?
A természetes fakezelő szerek a korábban hasonlóan olajozott felületekre közvetlenül felvihetők. A festett, lakkozott fa esetén azonban a korábbi bevonat eltávolítása után lehet csak megkezdeni a munkát. 
Az olaj legegyszerűbben ecsettel, vagy tiszta, nedvszívó rongydarabbal hordható fel a felületre. Az olaj száradása előtt (kb. a felhordást követő 10-20 perc múlva) a fa felületéről a be nem szívódott olajat puha ronggyal el kell távolítani, illetve a fába bedörzsölni. Amennyiben az olajjal történő kezelés közben észleljük, hogy a fa pillanatok alatt elszívja felhordott mennyiséget, még a száradás előtt ismételjük meg a műveletet, a továbbiakban pedig  növeljük a felhordott mennyiséget.

A fakezelő olaj alkalmazása bútorok, korlátok, játékok, látszó faszerkezetek esetében egy rétegben szükséges, de nagyobb igénybevételnek kitett felületeknél a száradást követően ajánlott még egy réteg bedolgozása.

Felújító kezelés

A fakezelő olajjal bevont felületeket az igénybevételnek és az elhasználódásnak megfelelően (általában évente egyszer) időben fel kell frissíteni. A felület tisztításához speciális lakk- és lazúrtisztítót, a felújításhoz pedig fakezelő olajat kell használni. A felújítás egyszerű, olajos ruhával való egyszeri áttörlést jelent.
A felújító kezelést ajánlott már a kerti szezon után, ősszel elvégezni, így az olaj a következő szezonra tökéletesen kiszárad, nem friss és érzékeny bevonattal kerül ki a bútor a napra. Amennyiben ezt elfelejtettük, akkor a munkát tavasszal végezzük el és hagyjuk száraz időben, szabad levegőn a mielőbbi száradás érdekében.

A fakezelő olaj ideális választás, ha a fát úgy szeretnénk megvédeni, hogy minél természetesebb megjelenésű maradjon, ezért cserébe ápolásként kész vagyunk évente egyszer olajos ruhával áttörölni.

Blog cikkek

Újdonságok

Glettelő henger

Glettelő henger

Minden típusú glett felhordásához. Jelentősen meggyorsítja a munkát. 

Cikkajánló

A hó és jég okozta hibák kijavítása

A téli időjárás, a csúszós, jeges felületek sózása erősen megviseli az anyagokat (feltöredezik a beton, a lépcső) elcsúfítva a környezetünket. Ezek gyors kijavításában igyekszünk segítséget nyújtani.

A mészfesték - Fessünk természetes anyagokkal!

A természetes kötőanyagú festékek iránt egyre nagyobb az igény. Mindannyian szeretnénk egészségesebb környezetben élni, tisztább levegőt belélegezni, természetes anyagokkal festett falak között tölteni napjainkat. 

Kőburkolatok, fa teraszok állagmegóvása

Újra reneszánszukat élik a természetes építőanyagok, ezért nagy az igény a kő, fa építőanyagok természetes szépségének megóvására, tartós épségük biztosítására.