Inspirációk - Alkoss velünk nyereményjátékhoz


Inspirációs oldal kollégáink saját kezű otthoni remekműveiből, rövid leírási segédlettel.
Ötleteket adunk és várjuk az alkotásaitokat.

 


Inspirációk a Piktorosoktól

A márciusi #PiktorAlkossVelunkJatek2018 Facebook nyereményjátékunkhoz kapcsolódóan összegyűjtöttük kollégáink saját kezűleg készített alkotásait.
A fotókkal ötleteket szeretnénk adni, hogy mennyi minden készülhet dekorfestékekkel, zománcfestékekkel, egy-egy tapétadarabból, vagy éppen az utcanévnek szánt polisztirol betűkből.

Mottónk: Alkoss velünk és inspirálj másokat is! 

Sok ügyes kezű és kreatív ember él körülöttünk, aki apró lépésekkel, de elszántan kincseket varázsolt régi bútoraiból. 
Nézd végig képsorainkat és meglátod, nem ördöngősség!
Nem kell hozzájuk sok minden, csak ötlet és némi festék.

Várunk a Piktorban!

Vintage ajtó

Virág már régóta unta a bordó és barna fa ajtóit. Nem volt egységes a hatásuk. És a párja is ráért a hétvégén.

Egy kis finomcsiszolás után átkente az ajtólapot és a keretet fehér Trinát Unitop univerzális festékkel. Mintegy alapozásként, hogy a tarkabarka régi dizájn egységessé válljon.

Száradás után a falelületeket áttörölte ezüst színű Bondex Metal Effect Waxszal. A sötétebb árnyalatú ajtórészeket a waxos puha pamutronggyal (egy régi pólódarabbal) vastagon és többször kente át. 

A finom szürkés - hol halványabb, hol sötétebb - metál hatás a megvilágítással még jobban kiemeli a faajtó vonulatait.


Tipp: 

  • - A waxot szálirnyában érdemes a ronggyal felvinni, hogy az erezetet a "paszta" még élénkebben kihangsúlyozza.
  • - A metál szó ne tévesszen meg senkit, az ezüstös metál fény csak napsütésben látszik és csak nagyon finoman, ami inkább patinát ad a felületnek, de nem hangsúlyos.

 

 

 

Régies hatású fellépő 

Az ikeás natúr fa fellépőt Bogi a rusztikus konyhájába szánta.

Az első lépés a finomcsiszolás volt. Majd ezután lefestette a fehér színű Bondex Vintage Effect festékkel. Egy réteg elegendő.

A fellépő széleit és az éleket finoman átdörzsölte az aranybarna Metal Effect waxszal, amitől patinás, öregbített hatású lett. Ha a napfény besüt a konyhába, a sámli waxolt részei órany színben csillognak. 

 

Tipp:

  • - Ha ódon hatást szeretnénk elérni, érdemes száraz ecsettel (kevés waxszal) óvatosan szálirányba áthúzni a sötét Vintage Effekt festék valamelyik színváltozatával: palaszürkével vagy ásványszürkével. 
  • - Sablonnal (más néven stencillel) mintát is festhetünk a fellépőre. Használd hozzá bátran a sötét Patina Effect waxot.

 

 

 

 

 

Varrógép állványból dolgozóasztal

Ezt a stílusos, ám régi varrógép állványt Tamás használtan és leromlott állapotban vette.

A régi fedlapot levette. Az állvány vas vázát alaposan átcsiszolta és lekente Hammerite fényes fekete festékkel. 

A gyönyörű címert és a Singer feliratot arany színű Pentart Delicate Metal akrilfestékkel antikolta. 

Az új asztallap polclapból készült (bármely barkácsboltban beszerezhető). Mivel a polclap egy kezeletlen, natúr fa, ezért vízbázisú Diszlazúrral kente át kétszer. Teak színárnyalatot használt.

 

Tipp: 

  • - A Delicate Metal akrilfesték mini kiszerelésben kapható, ráadásul vizes bázisú, így gyorsan szárad.
  • - Bőven elégendő ez az 50 ml a feliratok, mintázatok kiemeléséhez, de akár régi bútorfogantyúk felújításához is. 

 

 

 

 

Babaház

A babaházat Eszter meglepetésnek szánta kislányának. Talált egy régi kedves, kopott házikót, amit fel kellett újítani.

A sárgásra fakult keretléceket, ajtókat, ablakkereteket, lépcsőházkorlátot fehér színű Schuller Akrilfesték spay-vel fújta újra. Nem kellett körbemaszkolni őket, mert ezután következett csak a tapétázás.

A külső falat szürke fahatású D-c-fix öntapadós tapétából vágta ki és ragasztotta a házikó külső oldalára. A tető piros, bőrhatású öntapadós tapétából készült, sajnos a képen nem látszik.

A piros-fehér pöttyös konyha és a zöld-kék virágmintás nappali falait megmaradt tapétából vágta méretre és a tubusos normál bordűrragasztóval könnyen fel tudta ragasztani.

A fürdőszoba narancssárga és a háló apró virágmintás falai szintén a könnyen méretre vágható és számtalan mintával rendelkező D-c-fix öntapadós tapétától lettek hangulatosak. A földszinti és az emeleti padlóra famintázatú öntapadós tapéta került.

Ezután már csak be kellett rendezni, de ez a feladat a kisasszonyra várt...


Tipp:

  • A D-c-fix öntapadós tapéta nemcsak fa-, bőr- és kőhatású mintázattal kapható, hanem egyszínű, vidám mintás, csíkos vagy épp retro változatokban is.
  • Legnagyobb előnye (az öntapadósságán kívül), hogy méretre vágható (méterben kapható) és nem kell egy egész tekercset megvásárolni az apró dekorálásokhoz sem.