Kandallók - a lakás díszei

Egy jó kandalló nem csupán a lakás esztétikai értékét növeli, hanem nagyban hozzájárul otthonunk melegéhez, mindemellet legább ennyire fontos a gazdaságos és biztonságos üzemeltetés.

 

Ma már nagyon sok fajta kész vagy épített kandallóval találkozik a vásárló az üzletekben. Ezek árai típustól függően jelentősen eltérhetnek egymástól. Sokszor ez az árdifferencia jelentős, ugyanakkor rápillantva szinte semmi különbséget nem veszünk észre kandalló és kandalló között.

Pedig van…

 

 


A készülékektől elvárt legfontosabb követelmények

 • A magas hatásfok, a biztonságos üzemeltetés, illetve az esztétikus külső megjelenés. 
 • A jó kandalló vázszerkezete minőségi, vastag acélból készül és a tűztere első osztályú samottal bélelt.
 • A környezetvédelmi előírásoknak, a fejlesztéseknek és teszteléseknek köszönhetően a készülékek fafogyasztása és az általuk kibocsátott füstgáz károsanyag tartalma fokozatosan csökken.
 • Fontos a jól záródó ajtó, annak megfelelő tömítettsége, ezzel megakadályozható a falslevegő beszívása, illetve a füstgáz kiszivárgása.
 • A mai lakások korszerű nyílászáróinak légtömörsége szükségessé tette a kandallók külső égési levegővel való közvetlen elláthatóságát. Ennek használata biztonságunk érdekében különösen fontos!
 • A minőségi kandallókat alaposan megtervezett hőcserélő jellemzi, minek következtében a kilépő füstgáz hőmérséklete kellően alacsony, a hő a szobában marad, és nem távozik a füstcsövön keresztül.
 • Ha már kandallót vásárolunk lakásunkba, szeretnénk a láng látványát is élvezni. A minőségi kandallók tűzterében a beáramló levegő útját úgy tervezték meg, hogy az üveg korommentes maradjon az üzemelés teljes ideje alatt.

 

A kandallók két típusa 

 1. Az úgynevezett kandallókályha tulajdonképpen egy komplett, saját lábon álló kályha, amit csak a kéménybe kell bekötni és már használható is.
 2. A másik az épített kandalló, ahol a kandallóbetét köré az igényeknek megfelelő „felépítményt” kell készíteni. Az épített kandallóknál magas a hőingadozás miatti igénybevétel, így a burkolatot csak a célnak megfelelő hőtűrő-képességű anyagokból lehet elkészíteni.


Szakszerűtlen kivitelezés esetén gyakori jelenség, hogy megreped a felépítmény felülete, a fugák kipotyognak, aminek utólagos javítása nagyon nehézkes és költséges.
Érdemes gyári anyagokból és a gyár által javasolt kivitelezővel dolgoztatni, még akkoris, ha egy kicsit drágábbak is, mint mások.

 

A fentiekből látszik, hogy nem olyan egyszerű a választás. Az alacsony ár mindig gyanús! Ilyen esetekben legyünk nagyon körültekintőek! Kérje ki szakember, vagy szakforgalmazó segítségét, tanácsait.

 

 


Levegőáramlás

A kép a készülékben zajló levegőáramlást illusztrálja, illetve az üvegfelület folyamatos tisztántartásának mechanizmusát:

 • szaggatott szürke: füstgáz
 • lila: égési levegő (üvegöblítés)
 • sárga: szobahőmérsékletű levegő
 • vörös: felmelegedett szobalevegő.

Forrás: Elekes Lajos Gábor értékesítési vezető (HAAS+SOHN Kft.)

Blog cikkek

 • Márvány glett Mediterrán hatású belső terek, márványos felületek: egyedi megoldások híveinek ajánljuk.
 • Fa kerti bútorok, teraszok olajos kezelése A napi használattól a fa koszolódik, az eső áztatja, a nap kiszívja, elszínezi. A kezeletlen fa egyre csúnyábbá válik.
 • A mészfesték - Fessünk természetes anyagokkal! A természetes kötőanyagú festékek iránt egyre nagyobb az igény. Mindannyian szeretnénk egészségesebb környezetben élni, tisztább levegőt belélegezni, természetes anyagokkal festett falak között tölteni napjainkat. 

Újdonságok

Héra Gold

Héra Gold


Kiemelkedő fedőképesség már egy rétegben. Prémium kategóriás beltéri falfesték. 

Cikkajánló

A hó és jég okozta hibák kijavítása

A téli időjárás, a csúszós, jeges felületek sózása erősen megviseli az anyagokat (feltöredezik a beton, a lépcső) elcsúfítva a környezetünket. Ezek gyors kijavításában igyekszünk segítséget nyújtani.

A mészfesték - Fessünk természetes anyagokkal!

A természetes kötőanyagú festékek iránt egyre nagyobb az igény. Mindannyian szeretnénk egészségesebb környezetben élni, tisztább levegőt belélegezni, természetes anyagokkal festett falak között tölteni napjainkat. 

Kőburkolatok, fa teraszok állagmegóvása

Újra reneszánszukat élik a természetes építőanyagok, ezért nagy az igény a kő, fa építőanyagok természetes szépségének megóvására, tartós épségük biztosítására.