Kandallók - a lakás díszei

Egy jó kandalló nem csupán a lakás esztétikai értékét növeli, hanem nagyban hozzájárul otthonunk melegéhez, mindemellet legább ennyire fontos a gazdaságos és biztonságos üzemeltetés.

 

Ma már nagyon sok fajta kész vagy épített kandallóval találkozik a vásárló az üzletekben. Ezek árai típustól függően jelentősen eltérhetnek egymástól. Sokszor ez az árdifferencia jelentős, ugyanakkor rápillantva szinte semmi különbséget nem veszünk észre kandalló és kandalló között.

Pedig van…

 

 


A készülékektől elvárt legfontosabb követelmények

 • A magas hatásfok, a biztonságos üzemeltetés, illetve az esztétikus külső megjelenés. 
 • A jó kandalló vázszerkezete minőségi, vastag acélból készül és a tűztere első osztályú samottal bélelt.
 • A környezetvédelmi előírásoknak, a fejlesztéseknek és teszteléseknek köszönhetően a készülékek fafogyasztása és az általuk kibocsátott füstgáz károsanyag tartalma fokozatosan csökken.
 • Fontos a jól záródó ajtó, annak megfelelő tömítettsége, ezzel megakadályozható a falslevegő beszívása, illetve a füstgáz kiszivárgása.
 • A mai lakások korszerű nyílászáróinak légtömörsége szükségessé tette a kandallók külső égési levegővel való közvetlen elláthatóságát. Ennek használata biztonságunk érdekében különösen fontos!
 • A minőségi kandallókat alaposan megtervezett hőcserélő jellemzi, minek következtében a kilépő füstgáz hőmérséklete kellően alacsony, a hő a szobában marad, és nem távozik a füstcsövön keresztül.
 • Ha már kandallót vásárolunk lakásunkba, szeretnénk a láng látványát is élvezni. A minőségi kandallók tűzterében a beáramló levegő útját úgy tervezték meg, hogy az üveg korommentes maradjon az üzemelés teljes ideje alatt.

 

A kandallók két típusa 

 1. Az úgynevezett kandallókályha tulajdonképpen egy komplett, saját lábon álló kályha, amit csak a kéménybe kell bekötni és már használható is.
 2. A másik az épített kandalló, ahol a kandallóbetét köré az igényeknek megfelelő „felépítményt” kell készíteni. Az épített kandallóknál magas a hőingadozás miatti igénybevétel, így a burkolatot csak a célnak megfelelő hőtűrő-képességű anyagokból lehet elkészíteni.


Szakszerűtlen kivitelezés esetén gyakori jelenség, hogy megreped a felépítmény felülete, a fugák kipotyognak, aminek utólagos javítása nagyon nehézkes és költséges.
Érdemes gyári anyagokból és a gyár által javasolt kivitelezővel dolgoztatni, még akkoris, ha egy kicsit drágábbak is, mint mások.

 

A fentiekből látszik, hogy nem olyan egyszerű a választás. Az alacsony ár mindig gyanús! Ilyen esetekben legyünk nagyon körültekintőek! Kérje ki szakember, vagy szakforgalmazó segítségét, tanácsait.

 

 


Levegőáramlás

A kép a készülékben zajló levegőáramlást illusztrálja, illetve az üvegfelület folyamatos tisztántartásának mechanizmusát:

 • szaggatott szürke: füstgáz
 • lila: égési levegő (üvegöblítés)
 • sárga: szobahőmérsékletű levegő
 • vörös: felmelegedett szobalevegő.

Forrás: Elekes Lajos Gábor értékesítési vezető (HAAS+SOHN Kft.)

Blog cikkek

 • Tükörpermet festék Tükörhatású festékpermet spray. Exkluzív dekoráció tükrös felületű dekortárgyak kialakítására.
 • Kandallók - a lakás díszei Egy jó kandalló nem csupán a lakás esztétikai értékét növeli, hanem nagyban hozzájárul otthonunk melegéhez, mindemellet legább ennyire fontos a gazdaságos és biztonságos üzemeltetés.
 • Fa kerti bútorok, teraszok olajos kezelése A napi használattól a fa koszolódik, az eső áztatja, a nap kiszívja, elszínezi. A kezeletlen fa egyre csúnyábbá válik.

Újdonságok

Silorub Szilikongumi formaöntéshez

Silorub Szilikongumi formaöntéshez

Speciális, önthető szilikongyanta, kisebb-nagyobb tárgyak reprodukálásához, öntőformájuk otthoni elkészítéséhez.

Cikkajánló

A hó és jég okozta hibák kijavítása

A téli időjárás, a csúszós, jeges felületek sózása erősen megviseli az anyagokat (feltöredezik a beton, a lépcső) elcsúfítva a környezetünket. Ezek gyors kijavításában igyekszünk segítséget nyújtani.

A mészfesték - Fessünk természetes anyagokkal!

A természetes kötőanyagú festékek iránt egyre nagyobb az igény. Mindannyian szeretnénk egészségesebb környezetben élni, tisztább levegőt belélegezni, természetes anyagokkal festett falak között tölteni napjainkat. 

Kőburkolatok, fa teraszok állagmegóvása

Újra reneszánszukat élik a természetes építőanyagok, ezért nagy az igény a kő, fa építőanyagok természetes szépségének megóvására, tartós épségük biztosítására.