Konyha-, egyrétegű- és folttakaró festék


Az elmúlt években a gyártók egyre több olyan festéket fejlesztettek, melyekkel speciális felhasználási területeket céloztak meg. 

Ezeknek a festékeknek már sem külcsínben, sem beltartalomban nem sok közük van a hagyományos anyagokhoz. A festékes kannákon megjelenő információk sokkal közérthetőbbek lettek, ugyanakkor a dobozban lévő anyag minőségére, összetételére gyakran már nem nagyon utalnak. Amit viszont egyértelműen megtudhatunk a termék elnevezéséből, az az, hogy a festék mire való. 

Konyha és fürdőszoba festék

Pár éve jelentek meg a festéküzletek polcain a konyha- és fürdőszoba festékek, több gyártó kínálatában is.
Ahogy a nevük is mutatja, a legjellemzőbb felhasználási területük a konyha és a fürdőszoba, illetve minden olyan helyiség (pl toilett), ahol intenzív nedvesség, gőz, folyadék, ráfröccsenés fordulhat elő.

A termékek penészgátló adalékot tartalmaznak, így a nedvesség hatására megjelenő penészes, gombás fertőzések kialakulását meggátolják.

Több diszperziós kötőanyagot tartalmaznak, ami egyrészt rugalmassá tesz a festéket, másrészt nedves ruhával is tisztíthatók, és ez nem okoz a felületen kopásnyomot. 

A megszokott jellemzően fehér szín mellett, már megjelentek a készre kevert színek, a legújabb lakberendezési trendeknek megfelelő árnyalatokban. 

Előre színezett falfestékek

Két változata van: az egyrétegű, és a kétrétegű festékek, természetesen már készre kevert színárnyalatokban. A kettő közötti lényeges különbség:

Az egyrétegű festék töltőanyagtartalma lényegesen nagyobb, ezáltal jobban fed már akár egyszeri átfestés után is. Ugyanakkor, mivel csak egyszeri festésről van szó, sokkal jobban oda kell figyelni az alapfelületre, illetve a munkavégzésre is. Gyakori probléma, hogy a száradást követően észrevett hibák nem javíthatók nyom nélkül, fényfoltos (színben azonos, de fényességben eltér) lesz a felület.
További szakcikkünk:
Hogyan dolgozzunk egyrétegű festékkel?

Ugyanez a jelenség a 2 rétegű falfestékeknél kevésbé fordul elő, hiszen az első réteg felhordása közben elkövetett hibák a második rétegnél tökéletesen eltűnnek. Igaz, a kétrétegű anyagok felfestése pont ezért kétszer annyi ideig is tart.

Összegezve: ha szép és hibamentes az alapfelület, nyugodtan használható az 1 rétegű falfesték, egyébként a 2 rétegűvel dolgozzunk.

 

Folttakaró festék

Végül még egy ügyes anyagról, a folttakaró festékről is essék szó. Ez az egyik leghasznosabb festéksegédanyag, amit kevesen ismernek.
Az olyan foltok eltűntetésére fejlesztették ki, mint pl.: a nikotin, a korom vagy zsírfoltok.
Ezeket, ha csak egyszerűen (akár normál alapozást követően) átfestenénk, a folt rövid időn belül átütne a felületen, ha egyáltalán megmarad rajta a festék.

A folttakaró festék tulajdonképpen egy magas tapadási tulajdonságú, száraz anyaggal erősen töltött, sűrű folyadék, amely szinte minden szennyeződésre könnyedén rátapad, és teljesen elfedi azt. Így az erre felhordott festéken már nem tud átütni.

Nem véletlen, hogy több gyártó ezen termékét oldószeres kivitelben forgalmazza, a nagyobb hatékonyság elérése érdekében.

A termék alapszíne fehér, de festékkeverő géppel pasztell színűre színezhető. 

 


Amennyiben magunk végezzük a munkát, akkor is érdemes festés előtt szakemberrel, vagy a Piktoros kollégáinkkal konzultálni.
Sok jó és hasznos tanáccsal gazdagodhatunk, illetve sok-sok kidobott pénztől és bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Blog cikkek

Újdonságok

Glettelő henger

Glettelő henger

Minden típusú glett felhordásához. Jelentősen meggyorsítja a munkát. 

Cikkajánló

A hó és jég okozta hibák kijavítása

A téli időjárás, a csúszós, jeges felületek sózása erősen megviseli az anyagokat (feltöredezik a beton, a lépcső) elcsúfítva a környezetünket. Ezek gyors kijavításában igyekszünk segítséget nyújtani.

A mészfesték - Fessünk természetes anyagokkal!

A természetes kötőanyagú festékek iránt egyre nagyobb az igény. Mindannyian szeretnénk egészségesebb környezetben élni, tisztább levegőt belélegezni, természetes anyagokkal festett falak között tölteni napjainkat. 

Kőburkolatok, fa teraszok állagmegóvása

Újra reneszánszukat élik a természetes építőanyagok, ezért nagy az igény a kő, fa építőanyagok természetes szépségének megóvására, tartós épségük biztosítására.