REACH: Itt az újabb örület a VOC rendelet után

A REACH szabályozás a vegyipari késztermékek (pl.: festékek) alap összetevőire, alapanyagaira vonatkozik. A szabályozás már nem a késztermék környezeti hatásaival foglalkozik mint a VOC, hanem ezt már alapanyag szinten vizsgálja. A REACH rendelet 2007.06.01-el lép hatályba...

...és 2018. május 31-ig (több lépcsőben) kell teljesíteni minden, a jogszabály által előírt kötelezettséget. Ez elemzők szerint az európai vegyi termék gyártó cégeknek 5-20 miliárd EURÓ plusz költséget jelent.

A REACH szabályozás a vegyipari termék gyártó ill. importőr cégeket fogja első sorban érinteni. Az ő dolguk lesz a gyártott/ importált alapanyagok bevizsgálása/ bevizsgáltatása, illetve törzskönyveztetése. Az EU-n belül gyártott és importált termékek esetében a regisztráció költségei kizárólag a gyártót terhelik, az EU-n kívülről behozott termékek esetében az importőr kötelezettsége a regisztráció megszerzése.

Mivel jár ez a mi -mint forgalmazók- esetünkben?
Módosulnak az alapanyagok és ezzel együtt a termékek felhasználhatósága, illetve a felhasználás módja, és mindez a késztermék drágulását fogja okozni (a hosszú bevezetési időszak miatt ezt valószínűleg több apró lépcsőben fogjuk ill. fogják a fogyasztók érzékelni).

Mik az előnyök?
Elemzők szerint a környezeti terhelés nagyságrendekkel csökkenni fog, így kevesebb pénzt kell majd áldozni mentesítésre, veszélyes anyag tárolásra. További előnyt jelent majd a lakosság egészségi állapotának javulása ami a gyógyszerek fogyásának csökkenésével okoz megtakarításokat. Mindez 30 év távlatában kb. 50 milliárd EURÓ "spórolást" jelent.

Ami azonban tényleges előnyt jelenthet (illetve nem okozhat hátrányt):
Az EU-n belül nem regisztrált alapanyagokat nem lehet forgalomba hozni, nem készülhetnek belőlük kész- illetve félkész termékek. Ágy az USA-beli gyártók hiába nem csatlakoznak a rendelethez, nem is tudják a termékeiket az EU-zónában eladni.

Letölthető - Szakmai cikk a Napi Gazdaságból (323 kB PDF)

Letölthető - Az Európai Parlament és a Tanács 1907/2006/EK rendelete (1,9 MB PDF)

Letölthető - Az Európai Parlament és a Tanács 2006/121/EK irányelve (127 kB PDF)


2008.11.27-ei bejegyzés:

Nyilatkozatok REACH elő-regisztrációval kapcsolatban: (az elő-regisztráció határideje: 2008.12.01)

Tájékoztatjuk Partnereinket, hogy az 1907_2006_EK - rendelet alapján a készítmény (=késztermék, áru) gyártók, akik anyagokból (=vegyi alapanyagokból) állítják elő a termékeiket, kötelezettek a rendelet szerint informálódni az anyaggyártóknál a készítményeikben szereplő anyagok elő-regisztrációjának meglétéről. Amennyiben ezt az anyaggyártó nem tudja nyilatkozat formájában biztosítani a készítmény előállítójának, akkor a rendelet értelmében a készítmény előállítója nem használhatja azt a bizonyos anyagot a gyártás során.

A fentiek alapján, a készítmény viszontforgalmazóknak (mint pl. nekünk kereskedőknek) nem kötelességünk ezt ellenőrizni, és nincs is hozzá a rendelet szerint semmiféle jogi alapunk.

Ismervén a REACH rendelet körüli bizonytalanságokat, és a helyi hatóság (ANTSZ) teljes tudatlanságát, partnereink és cégünk védelme érdekében a készítmény beszállítóinktól 2008.12.01 után írásban mi is le fogunk kérni egy, a fentiekre utaló nyilatkozatot. Mivel a REACH rendelet ennek követelésére a készítmény viszontforgalmazóinak nem ad semmiféle jogi alapot, így mi is csak beszállítóink jóindulatában bízhatunk, hogy ezen nyilatkozatot meg is fogják adni.

Eddig megérkezett gyártói (REACH) nyilatkozatok


A REACH-csel kapcsolatos információkat folyamatosan frissítjük, érdemes később is gyakran visszatérni honlapunkra!

Blog cikkek

Újdonságok

Glettelő henger

Glettelő henger

Minden típusú glett felhordásához. Jelentősen meggyorsítja a munkát.